воскресенье, 12 октября 2014 г.

Характеристика Світового океану.


 У Світовому океані розчинена велика кількість газів і солей. Якщо добути з води всі солі, то ними можна вкрити поверхню суходолу шаром завтовшки біля 200 м. Кисню в океані в два рази більше, ніж азоту. Достаток кисню та солей - сприятлива основа для розвитку життя. Тому життя в океані виявилось більш розвинутим, ніж на суходолі. Солей багато в донних відкладах, особливо важливі мінеральні поклади материкової відмілини, тут зосереджені і основні біологічні ресурси.
            
   Морські промисли з давніх-давен служили важливою галуззю господарської діяльності людини. Але ресурси Світового океану ще слабо освоєні. В морській промислі добувається тільки те, що вдається знайти в прибережних океанічних просторах. 
  Вже зараз розвивається морське фермерство для розведення риб, морських ссавців, безхребетних і водоростей. Тільки таким шляхом можна забезпечити продуктами харчування з кожним роком зростаюче населення Землі.

    У Світовому океані зосереджені величезні, по суті кажучи, невичерпні енергетичні ресурси. Це в першу чергу паливо для атомних електростанцій: уран, радій, важка вода. Вже почала використовуватись енергія припливів. Робляться спроби освоїти енергію хвиль, морського прибою, течій тощо.
     Головна задача освоєння Світового океану полягає в тому, щоб на базі його величезних природних ресурсів створити таке ж високо розвинуте господарство, як і на суходолі, і яке буде основою існування людства. Морські промисли, подібно мисливству, повинні бути замінені гарно організованим морським фермерством. Воно потрібно також для вирощування і культивації водоростей, молюсків і ракоподібних. Рибальство буде повністю витіснене рибоводством. Морське тваринництво дозволить розводити морських котиків, каланів, тюленів, моржів і китів.
     Таким способом може бути отримана значна кількість продуктів харчування, кормів для домашньої худоби та птиці, а також різноманітна сировина для багатьох видів промисловості. Морська енергетика, морська хімія, морська гірничо-видобувна та переробна промисловості стануть важливими галузями господарської діяльності людей.
    Все це дозволить різко збільшити світове виробництво предметів споживання та забезпечити зайнятість зростаючому населенню планети. 



Комментариев нет:

Отправить комментарий